En enkel guide til bedre kaffe hjemme

Når du nå forhåpentlig vis er et stykke på vei i kaffereisen din, kan du oppleve at ikke alt er så enklet som man skulle tro: Du bestiller en kaffe på din favoritt kaffebar eller fra ditt favoritt brenneri og forelsker deg i smaken. Fast bestemt på å nyte denne kaffen hver morgen, kjøper du en pose fersk kaffe med deg hjem. Ved å bruke din favorittbryggemetode og din pålitelige Baratza-kvern følger du en anbefalt oppskrift. Deretter, med stor forventning, tar du den første slurk og blir veldig skuffet - kaffen smaker ikke i det hele tatt som den gjorde i kaffebaren. Det smaker faktisk ikke godt i det hele tatt.

Vi har alle vært der, tro oss, det er forståelig forvirrende(hvis det er lov å si). La oss oppklare litt av mysteriet rundt hvorfor kaffe smaker godt noen ganger, og slett ikke så bra andre ganger.

 

 

"Det første og største steget mot god kaffe hjemme er god kaffe!"

 

Det er utrolig mange variabler i bryggeprosessen (f.eks. Ekstraksjon), og det er nesten umulig å sjonglere alle på en gang - selv om vi listet opp fem viktige faktorer å fokusere på i et tidligere innlegg. La oss her raskt friske opp de tre store.

Det første og største steget mot god kaffe hjemme er god kaffe! Tross alt er jo kaffe hovedpoenget med alt dette, så det er viktig at kaffen du har er av god kvalitet og en kaffe du liker!

kaffe 

Det andre store steget i skikkelig god kaffe hjemme er kvernen. Fersk malt kaffe gir alltid bedre kaffe, og en kvalitetskvern gir deg fersk malt kaffe med repeterbarhet og konsistens i kverningen. Kvernen din lar deg også kontrollere noen attributter i smaken, noe vi kommer til lengre ned. Hvor grovt du kverner kaffen din vil også påvirke bryggetiden i de fleste bryggemetoder, dette ser vi bort i fra i denne artikkelen for enkelhets skyld.

 Baratza kvern

Det neste steget er vannet. Kaffe er faktisk 98% vann, så det kan utgjøre en stor forskjell i brygget ditt hvis vannet du bruker ikke er optimalt for brygging. Vann i Norge er generelt av høy kvalitet, men det kan variere hvor egnet det er til fra sted til sted, hvis du vet at du ikke har ideelt vann for kaffebrygging fra springen kan du vurdere å kjøpe ett vannfilter. Dette trenger ikke være dyrt og kan gi kaffen din et skikkelig løft. Temperaturen på vannet er også viktig for hva og hvor mye av de gode eller dårlige smakene du får med deg i ditt brygg.  

 

Med de tre trinnene bak deg, er eksepsjonell kaffekvalitet rett rundt hjørnet! For å spikre den absolutt, må vi bruke vår kraftigste powertool for å evaluere kaffekvaliteten: vår smakssans! La oss fokusere på hvordan du bruker din smakssans - eller ganen din - for å finne ut hva som er galt med brygget. De to vanligste problemene med kaffe som ikke smaker som vi vil er konsentrasjon og ekstraksjon. La oss lære hvordan hver av disse smaker.

 

KONSENTRASJON ER EN TERM VI HER BRUKER FOR Å BESKRIVE "STYRKEN" AV KAFFE, generelt. EKSTRAKSJON ER ETT MÅL FOR MENGDEN STOFFER VI TAR UT AV KAFFEN SOM VI BRYGGER PÅ, generelt.

 

Kort fortalt og litt forenklet blir konsentrasjon ofte uttrykt som et forhold mellom tørr kaffe og vann (for eksempel betyr 1:17 ett gram kaffe for hvert 17 gram eller milliliter vann). Ekstraksjon blir ofte uttrykt som en prosentandel (20% ekstraksjon er et godt eksempel) målt ved hjelp av et spesialverktøy - dette er prosessen der vann trekker løselige materialer ut av kaffepartikler gjennom kontakt.

La oss glemme tallene for nå, selv om vi vil utforske disse grundig i fremtidige poster. Dette handler om hvordan du smaker problemer i din kaffe og hva du må gjøres for å rette dem opp. La oss se på hvordan forskjellige konsentrasjoner smaker, hvordan forskjellige ekstraksjoner smaker, og hvordan du kan rette opp hver enkelt.

 

“... den beste måten å forstå kaffe på er å smake…”

 

Konsentrasjon

Hvis en kaffe smaker svakt, vassent eller «te-lignende» (og ikke på en god måte), har den sannsynligvis en lav konsentrasjon. Dette skyldes sannsynligvis forhold mellom vann og kaffe(for eksempel 1:19). Løsningen er enkel: justere forholdet mellom kaffe og vann. Gjør dette enten ved å bruke kaffe eller ved å bruke mindre vann. Bakdelen er at du ikke kan fikse dette etter at du har brygget kaffen din – du må brygge på nytt. Alle våre bryggevekter fra Felicita har en funksjon i appen som gjør at du kan justere forholdet og automatisk beregne oppskriften din basert på ønsket konsentrasjon. På toppmodellen kan du sette ønsket forhold/ratio rett i displayet på vekten.

app

Hvis kaffe har en høy konsentrasjon, skyldes det sannsynligvis et lavt forhold (kanskje 1:12) - akkurat det motsatte av eksempelet ovenfor. Denne kaffen vil ha intense, tunge, veldig sterke smaker og mangel på smaksklarhet. Løsningen er like enkel som med lav konsentrasjon - bruk mindre kaffe eller mer vann. Fordelen med dette problemet er at du typisk kan berge et brygg med høy konsentrasjon ved å tilsette vann til den bryggede kaffen. Denne prosessen kalles "bypass" og kan ha en funksjon i batchbrygging. En slik løsning vil riktignok aldri bli like god som en optimal ekstraksjon med riktig forhold.

parallel plus felicita

Ekstraksjon

Ekstrahering av kaffe i filterbrygg er komplisert, vi forsøker å gjøre det enkelt her. Du kan lese mer i andre poster her eller på Internet, fryktelig mye mer... 

En underekstrahert kaffe mangler sannsynligvis mye av de gode lettløselige stoffene som finnes i kaffebønnene. Vannet har ikke klart å løse opp nok deilige smaksstoffer, noe som resulterte i smaker som er sure, salte og altfor skarpe / syrlige. Dette er vanligvis et resultat av en altfor grov kverning, noe som betyr at en finere kverning vil gjøre neste brygg bedre.

Overekstrahert kaffe har det motsatte problemet: for mye ble ekstrahert ut fra kaffebønnene, noe som resulterte i bitre, tørre, askete smaker. Dette skyldes ofte at kverningen din er for fin, noe som betyr at det vil hjelpe å kverne neste brygg litt grovere.

Det er altså ikke om å gjøre å ekstrahere mest mulig, men å finne en optimal ekstraksjon.

Dette er gode teorier, men den beste måten å gjøre de til noe mer enn teorier på er å smake på hvert av de fire eksemplene over.

 

Her er en enkel test du kan gjøre hjemme:

Du vil brygge fem brygg. Håndbrygg (f.eks. V60) fungerer bra, men det prinsippene er de samme for alle bryggemetoder. Og i tallene her er det tatt høyde for forskjellige bryggemetoder. Du kan bruke enhver kvern, bare bruk veldig grov og veldig finmalt istedenfor tallen under:

Brygg 1: Lav konsentrasjon – bryggeforhold(ratio) 1:25

Dette kan være 12g kaffe og 300 ml vann ved bruk av kverninnstilling 18 på en Virtuoso.

Brygg 2: Høy konsentrasjon - bryggeforhold(ratio) 1:10

I samsvar med oppskriften ovenfor, vil dette være 30g kaffe og 300 ml vann i samme på kvernen.

Brygg 3: Lav ekstrahering – Grovmalt

Denne koppen har et standard 1:17-forhold, men du kverner kaffen på innstilling 30 på Virtuosen.

Brygg 4: Høy ekstrahering – Finmalt

Fortsatt 1:17, men du kverner kaffen på innstilling 5 på Virtuosen..

Brygg 5: Midt i blinken

Med et forhold på 1:17 og en normal innstilling på 18 på Virtuosen, burde denne kaffen være helt riktig. Du kan også bruke din favorittoppskrift.

 

Smak på bryggene 1-4 og legg merke til smakene som er nevnt. Vær oppmerksom på at dette er et grovt eksperiment, men det er veldig nyttig når du skal lære deg å identifisere smakene du vil og kan unngå. Avslutt testen med brygg 5 for å belønne deg selv for at du faktisk gjennomførte testen !

 

Nå har du ett klokere kaffehode med minnet om hvordan disse vanlige bryggeproblemene smaker, slik at du kan identifisere dem også i mindre ekstreme tilfeller. Ved å bruke dette mentale verktøyskrinet, trenger du ikke lenger å lure på hva som gikk galt med brygget ditt i fremtiden - du vet hva du skal endre.

 

Har du spørsmål? Spør oss da vel !

 

Av Alexander Choppin, tilrettelagt for norsk av Rune Åldstedt